اهداف تمرینات هوازی در آب:
1-برخوردداری از استقامت بالای قلبی و عروقی
2-ایجاد توان مطلوب برای انجام کارهای روزانه
3-ایجاد انعطاف در عضلات، تاندون ها، لیگامنت ها برای اجرای بهتر حرکات
4-بالا بردن توانایی های بدن در انجام کارهای روزانه زندگی در افراد عادی و ورزشکاران حرفه ای 5-افزایش کارآیی قلب و عروق و دستگاه تنفس و تحریک جریان کند و تنبل خون در بدن
6-افزاش ظرفیت هوازی یا بالا بردن توان هوازی شخص
مورد فوق یک تحقیق است که تاثیر تمرینهای آبی را اندازه گرفت.
این تحقیق در مارس ۱۹۸۳ در نشریه پزشکی و طب ورزشی منتشر شده بود، نشان دادکه از طریق یک چنین تمرینات با شدت متوسط می توان به ۷۷-۷۰ درصد حداکثر ضربان قلب(میزان ضربان قلب در حال تمرین) دست پیدا کرد.
قابل ذکر است برای اندازه گیری میانگین ضربان قلب، اکسیژن دریافتی و انرژی مصرفی (کالری مصرفی) در دانشگاه جورجیا بکار گرفته شده نتایج تحقیق نشان داد که تمرینات موثر و منظم در آب ظرفیت انجام کارهای جسمانی را بهبود می بخشد.
آشنایی با سطوح مختلف:
1-سطح مبتدی: این سطح شامل کسانی می شود که برای اولین بار می خواهند این تمرینات راشروع را نمایند. در این دوره که بصورت عملی اجرا می گردد آموزشهای لازم را که شامل انواع راه رفتن ها در جهات مختلف و آشنایی با انواع تمرینات جهت آماده شدن آموزش می بینند.
این دوره بصورت عمومی برگزار می گردد. اگر همه افراد دارای یک سطح از نظر آمادگی جسمانی باشند تعداد افراد شرکت کننده می تواند ۲۵-۲۰ نفر باشد. اما اگر شرکت کنندگان دارای سطوح مختلفی از نظر آمادگی جسمانی هستند تعداد افراد برای کنترل بیشتر توسط مربی کمتر خواهد شد.
2-سطح پیشرفته: از آمادگی بدنی خوبی برخوردارند و یا ورزشکارند و جهت رسیدن به یک هدف خاص می خواهند این تمرینات را انجام دهند. (رشته خاص ورزشی مثلا والیبال، کشتی، بسکتبال را دنبال می کنند). کلیه مراحل آموزش در سه سطح را می توان با توجه به هدف موردنظر در قسمت کم عمق و یا عمیق انجام داد. اما وقتی اجرای تمرینات در قسمت عمیق طراحی می شود حتما باید از وسایل شناوری استفاده شود. کمربند، نودل، جلیقه و ….
دوره های مربیگری:
این رشته نیز مانند سایر رشته ها دارای دوره های مربیگری مختلف با درجه ۱-۲-۳ می باشد که به مدت ۸-۶ روز به صورت عملی و تئوری برگزار می گردد که شامل علوم مختلف اعم از عملی و تئوری بوده. شرکت کنندگان پس از طی دوره با فراگیری این علوم باید قادر باشند به عنوان مربی به صورت عملی و تئوری به دیگران آموزش دهند.
تعیین میزان آمادگی جسمانی مربیان موظفند قبل و بعد از اجرای تمرینات در هر دوره افراد را مورد سنجش و ارزیابی از نظر میزان آمادگی جسمانی و تغیرات ناشی از تمرینات قرار دهند.
ضمنا سطح خود را از نظر شرکت در کلاس تعیین نمایند. بعنوان مثال: قبل از شروع فرد عرض استخر را با راه رفتن معمولی در قسمت کم عمق طی می کند و زمان طی این مسافت ثبت می گردد. در پایان دوره همین تست انجام شده فرد باید پس از طی دوره رکورد خود را بهبود بخشیده باشد.
مثال دوم: برای اندازه گیری قدرت دستها، در مدت ۱ دقیقه تعداد دفعاتی که فرد با استفاده از دیواره استخر در قسمت کم عمق با فاصله یک دست باز از لبه استخر، در حالی که تا شانه در آب قرار دارد پرس سینه انجام می دهد. در انتهای دوره همین تست را باید در همان زمان ۱ دقیقه تعداد بیشتری اجرا نماید.
زمان اجرای تمرینات:
پرداختن به تمرینات در آب مهمتر از زمان اجرای آن است ولی آنچه مهم است این است که:
1-زمان اجرای تمرینات بدن خسته نباشد.
2-۲-۵/۱ ساعت از خوردن غذا گذشته باشد. در حقیقت تمرینات با معده پر اجرا نگردد.
3-بهتر است محدودیت زمانی در اجرای تمرینات و شرکت در کلاسها وجود نداشته باشد.
شرایط لباس:
کلیه مقررات مربوط به شنا که در اسخترها رعایت می شود در مورد این تمرینات نیز اجرا می گردد.
1-کلاه: افراد می توانند در تمامی تمرینات از فرو کردن سر در آب خودداری نمایند و از کلاه استفاده نکنند. اما این مسئله بیشتر به مدیریت استخرها برمی گردد. و چون استخرها ترجیح می دهند که همه افراد از یک قانون پیروی نمایند اجازه چنین کاری را نمی دهند. اما چون در اثر تمرینات جریان خون بیشتر می گردد می توانند برای جلوگیری از فشار روی عروق سر و گیجگاه از کلاه پارچه ای استفاده نمایند.
2-لباس باید راحت و از مایو بدون آستین استفاده شود تا عضلات دست همانند اجرا در شنا از دامنه حرکتی بهتری برخوردار باشد.
روش تمرین:
اجرای تمرینات هوازی در آب شیوه منحصر به فردی است که با استفاده از خاصیت مقاومت آب و قانون ارشمیدس کم شدن وزن و در نتیجه کمتر شدن فشار وارد بر مفاصل در هنگام اجرای حرکات و درجه حرارت آب که از همان لحظه ورود به آب عروق سطحی را تحریک کرده و با فشار ملایم بر قفسه سینه ظرفیت و گنجایش ریوی را تحریک می نماید
و از حرکات قدرتی و انعطافی تشکیل شده که این حرکات موجب ازدیاد قدرت و انعطاف در عضلات شده و مهمتر از همه اینکه شخص باید برای اجرای حرکات برای مقابله با مقاومت آب و حفظ تعادل بیشتر و عادت کردن به شرایط ایجاد شده انرژی بیشتری مصرف کند درعین حال که مقاومت آب حرکت را کنترل می کند در نتیجه از ایجاد کشش در وضعیت نامطلوب جلوگیری می گردد و با توجه به اصل اضافه بار برای افزایش قدرت عضلانی که از اصول علم تمرین است شخص در مدت زمان کمتری به افزایش بیشتری از نظر قدرتی دست می یابد.
اجرای تمرینات برای سطوح مختلف:
1-سطح مبتدی (مجموع انجام تمرینات) ۴۰ دقیقه:
زمان گرم کردن ۵دقیقه
تمرینات هوازی ۱۲دقیقه
تمرینات بدنی (مربوط به بخش پائینی پاها، میانی کمر و شکم و پهلوها و بالایی دستها و کمربند شانه) ۱۸دقیقه
زمان استراحت و برگشت به حالت اولیه (تمرینات کششی و نرم) ۵دقیقه
2-سطح متوسط (مجموع تمرینات ۵۰ دقیقه):
زمان گرم کردن ۵ دقیقه
تمرینات هوازی ۲۰ دقیقه
نظرات شما عزیزان:
فرانک ![](/weblog/file/img/m.jpg)
ساعت15:57---9 بهمن 1393
سلام.عالی بود پاسخ:سلام.ممنون
|